Fogantyúk, bútoraink nélkülözhetetlen elemei

Egyszer elhatároztam, hogy összeszámolom a lakásomban fellelhető összes fogantyút. Nem fogjátok kitalálni, mennyit fedeztem fel. Nem, nem húszat. Nem is harmincat, elárulom, majdnem hatvan darabot találtam. Bizony, és mennyire megkönnyítik az életünket. Mennyivel macerás lenne bútorfogantyú nélkül kihúzni a szekrényben a fiókot, ugye? Emlékszem, nagyon nehézkes volt kinyitni egy ilyen esetnél a szekrényemet, mert éppen letört fogantyúja. Nagyon természetesnek vesszük a létezését, pedig aki kitalálta, annak nagy hála jár, mert nagyrészt egyszerűsítette a mindennapokat. Próbáljátok meg ti is számszerűsíteni az otthonotokban, hány darab van felszerelve!

Fogantyúkat rengeteg mindenhez használunk. A szekrények ajtajain, hogy a ruhánkat ki tudjuk venni. A helyiségek ajtajain, mint kilincs. A fiókokon, a tolóajtókon, a gardróbszekrényen és a zuhanykabinokon, zuhanyzáskor. Kreatívabbak DIY ötletekhez is alkalmazzák vagy készítenek egyet saját maguk. Ruhafogasnak is alkalmasak a strapabíróbb, fémből, erős műanyagból készült elemek, illetve gyermekkonyhába konyharuha tartónak is kiválóak, de ez csak pár ötlet a sok lehetőség közül.

A mai világban a műanyagon és a különböző fémen kívül bőrből, üvegből, szövetanyagból, porcelánból, fából, valamint ezek kombinálásával is gyártanak fogantyúkat. Így a választék ma már hatalmas.

Többnyire akrillal festik be a fémes ötvözetekből gyártott fogantyúkat, ami által fényes felületet kapnak, valamint a színezés kopásállóbb lesz a különböző használatok során.

Mindenféle formában és méretben kaphatók, ennek köszönhetően egyedibbé tudjuk varázsolni otthonunk berendezéseit.

Fogantyúk, bútoraink meghatározó elemei

Az ember bele sem gondol, milyen értékkel bír egy fogantyú és mennyire fontos az emberek életében. Majdnem annyiszor nyúlunk érte, mint a telefonunkért, és bizony nagyon kényelmetlenül tud érinteni, ha valami probléma következtében a fogantyú letörik, meghibásodik, azaz már nem látja el, olyan jól bejáratott, megszokott funkcióját, mint régen. Berögzült, mindennapi tevékenység, ebből kifolyólag nem is tulajdonítunk nagy odafigyelést a fogantyúkra, igazán eszünkbe sem jut, hogy naponta használjuk őket. Ám ha hirtelen betoppan a nem várt gond, azonnal a fejünkhöz kapunk, és ráébredünk arra, mennyire értékes részei voltak életünknek. A fiók fogantyú is egy ilyen, ritkán elismert eleme mind a munkahelyi, mind a családi életünknek. Épp ezért, amikor vásárlásra szánjuk fejünket, érdemes megfontolnunk néhány alapvető tényezőt, melyek nagymértékben segíthetik döntéseinket, s melyeknek köszönhetően megtalálhatjuk a számunkra ideális fogantyút. Mik azok a stílusjegyek, melyek tervezését, kialakítását jellemzik, s pontosan milyen hangulatot teremt a látványa?

Elsődlegesen a fiókhoz kell, hogy illeszkedjen a kiegészítő, tehát a paraméterek feljegyzése prioritást élvez. Színben, árnyalatban, de még íveltségben is jó, ha kihangsúlyozza a fiók előnyeit. Ha ezt a tényezőt kipipáltuk, akkor természetesen jöhet a praktikum oldala.

A lényeg, hogy a fiók fogantyú feküdjön a kézben, könnyed használatot, kényelmes fogást biztosítva. Ha ezeket a fontos tulajdonságokat szem előtt tudjuk tartani vásárlásunkkor biztos, hogy pont az optimális fiók fogantyúra tudunk szert tenni. Érdemes minden paramétert átvizsgálni, minden szekrény színhez, típushoz a legmegfelelőbbet választani.

Milyen mosdók közül válogathatok?

Fürdőszobánk elengedhetetlen elemei a mosdókagylók, amelyek a mindennapi tisztálkodásunk elősegítését szolgálják, legyen szó kézmosásról, arc- illetve fogmosásról. Évszázadokkal ezelőtt az arisztokraták adtak otthont a mosdókagylóknak, napjainkban azonban több szaküzlet viszi el otthonába, ahol óriási választék kínálkozik elénk, méretezés, szín, típus szerint. A termékek közül kimagasló a lista élén az öntött márvány mosdó, illetve a kerámia, porcelán mosdó. De nézzük is meg, miket rejtenek magában ezek a típusú mosdók, miért is ajánlatosak otthonába. A márvány mosdó hosszú és tartós élettartamot biztosít, legyen szó kisméretű vagy nagyméretű mosdókagylókról.

Homogén felülettel rendelkeznek és a garancia már abban is rejlik, hogy nem színeződnek el, nem tapad meg rajtuk a vízkő és védő rétegének köszönhetően ellenállnak mindenféle karcolásnak. A mosdó lehet fényes, illetve matt felületű bevonattal rendelkező. Kényelmes, egyszerű és igazi luxust tud varázsolni az otthonunkban, ezzel is a magas színvonalú kivitelezést garantálja. A piacon fellelhetők egyéb kínálatok közül a kerámia és porcelánból készült mosdókagylók is. Fontos megemlíteni, hogy ezek vízkő- és hőállók, ellenállnak minden maró hatású vegyszernek, durvább súrlódásnak. Kétféle anyagot különböztetünk meg a szaniterkerámia gyártásban: a kristályporcelánt és a félporcelánt. A kristályporcelán kvarchomokból, földpátból és kaolinból áll, ez szolgál a porcelánedények alapanyagául is. Eredményeképp a vízcseppek nem tudnak megtapadni a kerámián, nem tudja magába szívni a nedvességet és a rászáradt cseppeket egyszerűen, egy száraz ruhadarab segítségével könnyedén eltávolíthatjuk a felületről, ezzel is mind időt és pénzt spórolva, hiszen nem kell drága vegyszerekre költenünk. A félporcelán hasonló felépítésű, mint a kristályporcelán, annyi különbséggel, hogy plusz anyagot, samottlisztet is tartalmaz, amely az égetés során az izzó anyag, belső támasztékul szolgál. A garancia itt is magas, ezzel is biztosítva elégedettségünket. Méret szempontjából minden igényt kielégít mind a márvány, mind pedig a porcelán bevonatú mosdókagylók. Márvány és porcelán mosdó pultra és bútorra egyaránt szerelhető, ez köszönhető a rendkívüli formáknak, mellyel óriási kényelmet, eleganciát biztosít. Legjobb választás a márvány vagy a porcelán mosdó. Fürdőszobánk ékkövei, hisz lakásunk, házunk nem csak kívülről fontos, hanem belülről is. Ha most építkezünk vagy felújítunk, ezzel a kétfajta mosdóval biztosan nem járhatunk rosszul, hisz a mosdó színt visz a hétköznapi életbe.

Bútorfogantyúk alapanyagai és stílusjegyei

Bútorfogantyút számtalan stílusban, méretben, alapanyagból kaphatunk. Manapság mindenféle bútorhoz könnyedén megtalálhatjuk a megfelelő fogantyút. Köszönhető ez az anyagok és formák változatos kombinációjának, amelyben a tervezők képzelete szabja csupán a határt.

Bútorfogantyúk készülnek fém, fa, műanyag, vagy kombinált alapanyagból is. A fémek tartósak és sokféle formát és stílust képviselhetnek. Ezen belül vannak rozsdamentes fém fogantyúk, amelyek nedves környezetbe, fürdőszobába, konyhába kifejezetten ajánlottak, hiszen nevéből adódóan, a vizes közegben sem rozsdásodnak, megőrzik új állapotukat hosszú időn keresztül.

Az antik bútorfogantyúk is fémből készülnek, ehhez nagyszerűen illik a porcelán, amellyel gyakran kombinálják. Ezeket a típusokat általában szemet gyönyörködtető motívumokkal díszítik a még esztétikusabb megjelenés érdekében. Kifejezetten elegáns megjelenést adnak a bútornak.

A fa bútorfogantyúk szintén komolyabb megjelenést biztosítanak. Finom eleganciáról árulkodnak. Fémmel kombinálva is szép és komoly összhatást kelt.

A műanyag bútorfogantyúk általában modernebb hatásúak, ebből készülnek a legszínesebb darabok, legtöbbször a gyerek bútorfogantyúk is. Egészen bohókás, vidám színekben pompázó, mesefigurás fogantyúkat is találunk műanyagból. A színes akril önmagában vagy fémmel kombinálva is jól mutat.

Ha bútorunkat szeretnénk feldobni, átalakítani, egy fogantyú cserével akár megváltoztathatjuk a karakterét. Ha bútorfogantyúra van szükségünk, érdemes körülnézni alaposan a piacon.

Mosdókagylók, mindennapjaink meghatározó elemei

Napjainkban elengedhetetlen a mosdók használata. Kifejezetten kézmosásra, fogmosásra használjuk, azonban az emberek igényei pozitívan változtak, így elmondhatjuk, hogy a mosdók a mindennapok szentélyévé forrták ki önmagukat. Fontos, hogy a mosdó vásárlásánál figyelemmel kövessünk néhány szempontot, legyen az esztétikai vagy praktikai. Érdekességnek számíthat, hogy a modern világban elkülönítik a WC, illetve a fürdő helyiséget. Hogy a két helyiség ne zavarja egymást, már a mosdókkal a mellékhelyiségben is találkozhatunk, ezzel is könnyítve a mindennapokat, mert bizony az idő, a várakozás sokunkat felülmúl, így ez nagyon praktikus tud lenni.

mosdók fajtáit tekintve széles skála tárulkozik elénk. Lehet bútorlapba építhető, szekrényre helyezhető, falra szerelhető vagy akár álló mosdó is. A termékkínálat valóban széles, így úgy gondolom, mindenki megtalálja a maga elképzeléseit mosdókat illetően. Családi fészekben egyre elterjedtebb a dupla mosdók használata, amely a napi rohanást teszi könnyebbé a felek számára, illetve ezáltal kitűnően el tudjuk különböztetni a női, -férfi részleget. Mosdók méreteit tekintve lehet szögletes, ovális. Korábban az emberiség igen nagy híve volt a hagyományos mosdóknak, azonban a modern világ előtérbe helyezte az új mosdó fajtákat, melynek kényelmes előnyeit élvezhetjük. Alapanyagait elemezve kerámia, porcelán, öntött márvány is lehet. Az öntött márvány kiváló formákat tud ölteni, egyedi kivitelezést tud nyújtani.

Felszíne ellenáll az elszíneződésnek, garanciát biztosítva ezzel. A porcelán mosdókat, ezzel szemben magas hőn égetik, mely végső fázisát a bevont fehér mázréteg jelenti, védve a mosdót a karcolástól, repedésektől, így hosszas élettartammal szolgálja a mindennapok gördülékeny működését.

Milyen formájú fürdőkád illene a legjobban fürdőszobámhoz?

fürdőkádak formájuk szerint igencsak sokfélék lehetnek.

Ilyenek például:

Az egyenes kádak (szögletes, téglalap alakú): Alapterülete, külseje hagyományos téglalap. Belső része pedig formáját tekintve lehet szögletes, ovális, illetve ergonomikus kialakítású is, mely követi az emberi test alakját. Ez a változat kisebb területű vagy hosszúkás fürdőszobákba lehet ideális. Kádparavánnal felszerelve pedig akár zuhanyozásra is kitűnő választás lehet, amennyiben valakinek nem áll rendelkezésre elegendő hely egy zuhanykabin beépítésére.

 

Sarokkádak: Nagy térrel rendelkező fürdőszobákba ajánlott. Többnyire 140×140 vagy 150×150 cm-es változatban kaphatók, de léteznek nagyobb darabok is. Ideális lehet párok számára, akik közösen, romantikus hangulatban szeretnének fürdőzni, mivel 2 személy befogadására is alkalmasak.

Aszimmetrikus kádak: Kisebb fürdőszobákba ajánlott, ugyanis helytakarékossága mellett nagy fürdőfelülettel rendelkezik. Egy aszimmetrikus darab 15-20 cm-rel hosszabb lehet egy adott hosszúságú egyenes társánál.

Térben álló kádak: Nagy terekkel rendelkező fürdőszobákba ajánlatos ezt a példányt választani. Szemet gyönyörködtető design jellemzi őket. Tágasak, ez által akár két személy is elfér bennük. Igazi exkluzivitást kölcsönözhet vele fürdőszobájának.

Mielőtt vásárlásra szánjuk magunkat, körültekintően gondoljuk át, hogy számunkra melyik lenne a legideálisabb választás, hiszen fürdőkádunknak hosszútávon kell kiszolgálnia bennünket. Egy jól megválasztott darab igazi gyöngyszeme lehet fürdőszobánknak, kihangsúlyozhatjuk vele személyiségünket is.