Újszerű mosdók és formák a XXI. században

Mosdók tekintetében a színek mellett az újszerű formák is nagyon népszerűek. Ma már a mosdótál szinte alig hasonlít eredeti megnevezésére, a kagylóra, hiszen az íves forma mellett egyre több szögletes változattal lehet találkozni. Vagy éppen ellenkezőleg, a kagylónál is ívesebb változatokkal, már-már gömbökkel.

Akik szeretik körül venni magukat modern tárgyakkal, - ez leginkább korunk fiatal felnőttjeire jellemző – azok a mosdótálaknál jobb megoldást nem is találhatnának maguknak. Ezek a mosdótálak azért is különlegesek, mert egy egészen pici, egyszerű fürdőszobát is látványossá és modernné tudnak tenni. Sőt, akkor is jó választás, ha nem szeretnénk a teljes fürdőszobát felújítani, átalakítani, csupán egy újdonsággal szeretnénk feldobni. Többféle stílusban és formában fellelhetők mind.

Egy formabontó szanitert/mosdót még egy szintén formabontó csapteleppel lehet igazán teljessé tenni: ebből is igen nagy a választék. Arra érdemes ügyelni, hogy a párosításban összhang legyen: szögletes, markáns mosdótálhoz szintén inkább szögletes csaptelepet válasszunk, míg ha az íveltebb változatok tetszenek, ne törjük meg egy egyenes vonalakkal kialakított csapteleppel. Finomítani lehet a formákon, de ne legyen túl nagy a kontraszt. A modernitás megteremtése tehát egy jó mosdótál kiválasztásával is megvalósítható, még akkor is, ha éppen nem szeretnénk hatalmas felújításba kezdeni. A színek és formák kínálata végtelen, egyetlen dolgunk van csak, hogy kiválasszuk azt a stílust, amely igazán közel áll otthonunkhoz és persze hozzánk.

Milyen mosdók közül válogathatok?

Fürdőszobánk elengedhetetlen elemei a mosdókagylók, amelyek a mindennapi tisztálkodásunk elősegítését szolgálják, legyen szó kézmosásról, arc- illetve fogmosásról. Évszázadokkal ezelőtt az arisztokraták adtak otthont a mosdókagylóknak, napjainkban azonban több szaküzlet viszi el otthonába, ahol óriási választék kínálkozik elénk, méretezés, szín, típus szerint. A termékek közül kimagasló a lista élén az öntött márvány mosdó, illetve a kerámia, porcelán mosdó. De nézzük is meg, miket rejtenek magában ezek a típusú mosdók, miért is ajánlatosak otthonába. A márvány mosdó hosszú és tartós élettartamot biztosít, legyen szó kisméretű vagy nagyméretű mosdókagylókról.

Homogén felülettel rendelkeznek és a garancia már abban is rejlik, hogy nem színeződnek el, nem tapad meg rajtuk a vízkő és védő rétegének köszönhetően ellenállnak mindenféle karcolásnak. A mosdó lehet fényes, illetve matt felületű bevonattal rendelkező. Kényelmes, egyszerű és igazi luxust tud varázsolni az otthonunkban, ezzel is a magas színvonalú kivitelezést garantálja. A piacon fellelhetők egyéb kínálatok közül a kerámia és porcelánból készült mosdókagylók is. Fontos megemlíteni, hogy ezek vízkő- és hőállók, ellenállnak minden maró hatású vegyszernek, durvább súrlódásnak. Kétféle anyagot különböztetünk meg a szaniterkerámia gyártásban: a kristályporcelánt és a félporcelánt. A kristályporcelán kvarchomokból, földpátból és kaolinból áll, ez szolgál a porcelánedények alapanyagául is. Eredményeképp a vízcseppek nem tudnak megtapadni a kerámián, nem tudja magába szívni a nedvességet és a rászáradt cseppeket egyszerűen, egy száraz ruhadarab segítségével könnyedén eltávolíthatjuk a felületről, ezzel is mind időt és pénzt spórolva, hiszen nem kell drága vegyszerekre költenünk. A félporcelán hasonló felépítésű, mint a kristályporcelán, annyi különbséggel, hogy plusz anyagot, samottlisztet is tartalmaz, amely az égetés során az izzó anyag, belső támasztékul szolgál. A garancia itt is magas, ezzel is biztosítva elégedettségünket. Méret szempontjából minden igényt kielégít mind a márvány, mind pedig a porcelán bevonatú mosdókagylók. Márvány és porcelán mosdó pultra és bútorra egyaránt szerelhető, ez köszönhető a rendkívüli formáknak, mellyel óriási kényelmet, eleganciát biztosít. Legjobb választás a márvány vagy a porcelán mosdó. Fürdőszobánk ékkövei, hisz lakásunk, házunk nem csak kívülről fontos, hanem belülről is. Ha most építkezünk vagy felújítunk, ezzel a kétfajta mosdóval biztosan nem járhatunk rosszul, hisz a mosdó színt visz a hétköznapi életbe.

Mosdókagylók, mindennapjaink meghatározó elemei

Napjainkban elengedhetetlen a mosdók használata. Kifejezetten kézmosásra, fogmosásra használjuk, azonban az emberek igényei pozitívan változtak, így elmondhatjuk, hogy a mosdók a mindennapok szentélyévé forrták ki önmagukat. Fontos, hogy a mosdó vásárlásánál figyelemmel kövessünk néhány szempontot, legyen az esztétikai vagy praktikai. Érdekességnek számíthat, hogy a modern világban elkülönítik a WC, illetve a fürdő helyiséget. Hogy a két helyiség ne zavarja egymást, már a mosdókkal a mellékhelyiségben is találkozhatunk, ezzel is könnyítve a mindennapokat, mert bizony az idő, a várakozás sokunkat felülmúl, így ez nagyon praktikus tud lenni.

mosdók fajtáit tekintve széles skála tárulkozik elénk. Lehet bútorlapba építhető, szekrényre helyezhető, falra szerelhető vagy akár álló mosdó is. A termékkínálat valóban széles, így úgy gondolom, mindenki megtalálja a maga elképzeléseit mosdókat illetően. Családi fészekben egyre elterjedtebb a dupla mosdók használata, amely a napi rohanást teszi könnyebbé a felek számára, illetve ezáltal kitűnően el tudjuk különböztetni a női, -férfi részleget. Mosdók méreteit tekintve lehet szögletes, ovális. Korábban az emberiség igen nagy híve volt a hagyományos mosdóknak, azonban a modern világ előtérbe helyezte az új mosdó fajtákat, melynek kényelmes előnyeit élvezhetjük. Alapanyagait elemezve kerámia, porcelán, öntött márvány is lehet. Az öntött márvány kiváló formákat tud ölteni, egyedi kivitelezést tud nyújtani.

Felszíne ellenáll az elszíneződésnek, garanciát biztosítva ezzel. A porcelán mosdókat, ezzel szemben magas hőn égetik, mely végső fázisát a bevont fehér mázréteg jelenti, védve a mosdót a karcolástól, repedésektől, így hosszas élettartammal szolgálja a mindennapok gördülékeny működését.

Milyen anyagú zuhanytálcát válasszak?

A zuhanytálcák többnyire akrilból készülnek, ezek a legelterjedtebbek. Ennek legfőbb okai a könnyű szállíthatóság, illetve a megfizethető árak. Ezen kívül számos formában megtalálhatók a piacon. Ha ilyen anyagú tálcát szeretnénk, figyelnünk kell arra, hogy a tisztítása során ne használjunk szemcsés állagú szereket. Ezzel elkerülhetjük, hogy a zuhanytálca felülete megkarcolódjon, illetve idő előtt elhasználódjon.

 

Léteznek kerámia zuhanytálcák is. Ezek előnye, hogy az akrillal szemben ezek tökéletesen ellenállnak a legerősebb fertőtlenítő- és tisztítószereknek is. Hátránya azonban, hogy ebből az anyagból igencsak kevés forma áll rendelkezésünkre.

 

A legelegánsabb és legszembetűnőbb termékek mindenképpen a műmárványból készült, öntött márvány zuhanytálcák. Amellett, hogy rendkívül dekoratívak fényes külsejüknek köszönhetően, magas ellenállóképességű felülettel is rendelkeznek. Ugyan akkora választék, formájukat tekintve nincs a kínálatban, mint az akril társaiknál, de a kerámiánál sokkal változatosabb a paletta.

A legújabb, leginnovatívabb anyag, mely még csak nem olyan régóta van jelen a piacon, az az SMC (Sheet Molding Compound). Ez egy speciális üvegszállal megerősített poliészter alapanyagot takar, mely esetében a kis súlyhoz rendkívüli tartósság, illetve ellenállóság párosul. Mivel kivételes formálhatósággal rendelkezik, így az ebből az anyagból készült zuhanytálcák bámulatosan esztétikus látványt nyújtanak.

A nagy választéknak köszönhetően ma már mindenki megtalálhatja a számára legmegfelelőbb zuhanytálcát.

Milyen zuhanypanelt válasszak?

A zuhanypanelek alapjában véve rendelkeznek többféle relaxációs, és élvezetet nyújtó funkciókkal. Azonban léteznek extra szolgáltatásokat kínáló készülékek is. Ilyenek pl. a panel aljára felszerelt zuhanyok, amik a lábfejek mosásához és masszírozását teszik lehetővé. Vagy pl. a szaggatott vízsugárral rendelkező, masszírozó oldalzuhanyok, amelyek hozzájárulnak a szervezet megfelelő vérkeringéséhez. Ezen kívül léteznek függőleges irányban állítható magasságú zuhanypanelek is, melyeket egy kar segítségével irányíthatunk aszerint, hogy hol szeretnénk élvezni a vízsugarak jótékony hatásait.

Formájukat tekintve is változatosságot mutatnak. A műanyag zuhanypanelek többnyire oldalukkal a falhoz simulnak, széles testtel rendelkeznek, enyhén hajlítottak, illetve a régi zuhanycsap helyére is gond nélkül beszerelhetőek. A műanyag testű panelek alacsonyabb áruk ellenére is magas színvonalú szolgáltatásokat nyújtanak használóik számára. Rendelkeznek többfokozatú kézi- és fejzuhannyal, valamint oldalzuhanyokkal és termosztáttal is. De azért vigyázzunk a túl olcsó készülékekkel, mivel fontos a szerelvények jó minősége is, ezek azonban a pénztárca barát készülékeknél nem garantálhatók.

Léteznek a fémből készült társaik, melyek már jóval tartósabbak és strapabíróbbak. Ezek húzott alumíniumprofilból készülnek, és igazán figyelemfelkeltőek karcsúságuknak köszönhetően. Néha már annyira vékonyra készülnek, hogy külön takarófülekkel kell ellátni az egymástól 150 mm-nyi távolságra lévő vízcsatlakozásokat. De nagy előnyük, hogy kis helyet foglalnak, ez által a kevésbé tágas zuhanykabinokból sem foglal el túl sok helyet.

Mindkettő fajtának megvannak a maga előnyei és hátrányai is. Mindenki válassza a számára legmegfelelőbbet igényei szerint.

Milyen mosdót válasszak?

Alapvető fürdőszobai felszerelés a mosdókagyló. A mosdó naponta az egész család által használt berendezési tárgy, így nagyon fontos a megfelelő és gondos megválasztása. Mindannyian szeretnénk olyan mosdót, ami megy a stílusunkhoz, a környezetéhez. Ettől is fontosabb azonban, hogy jó minőségű legyen és mérete, kialakítása megfelelő legyen a napi használathoz. Így ezeket a szempontokat ne hagyjuk figyelmen kívül, nehogy az esztétikum a használhatóság rovására menjen!

Marmy Lisette Eco 60x40 mosdó

A nagyobb gyártók jó minőségű termékei között széles a választék, így nem kell egyik fontosnak tartott szempontról sem lemondani a választáskor. A termékpalettán találunk kerámia és öntött márvány mosdókat. Ezek tulajdonságainak utána olvashatunk, eldönthetjük melyik változat a szimpatikusabb. Mindkettő típusú mosdónak léteznek különböző méretű és kialakítású, így különböző stílusú változatai. Kicsi helyiségekbe választhatunk kifejezetten kisméretű mosdókat. Nagyobb helyiségbe választhatunk luxus méretű, akár dupla medencés mosdót a kényelem jegyében. Aki egyedi mosdót szeretne, talál igazán modern kivitelezéssel készült darabokat, de bátran választhat különleges formával tervezett mosdótálat is, amellyel egészen exkluzív megjelenés érhető el. Legyünk bátrak, merjünk stílusosak lenni fürdőszobánkban is!